Verwachtingen

I.

Ik las vorige week een artikel over levensverwachting bij geboorte en ging daarop wat statistiekjes zoeken.

In 2017 was de levensverwachting bij geboorte in Nederland 82 jaar. Dat is 9 jaar meer dan de levensverwachting in 1960. Impressive. Hoewel een stuk minder stijging dan landen die van verder moesten komen, zoals bijvoorbeeld Turkijke.

Levensverwachting bij geboorte, 1960-2017. Bron: Worldbank

Het gros van landen zit zoals verwacht lager dan Nederland. Central African Republic helemaal onderaan met slechts 52 jaar. En ook Liberianen hebben met 63 jaar bijna 20 jaar korter te leven dan Nederlanders.

Data: Worldbank

Of deze: Nederland tegenover de minst ontwikkelde landen volgens de UN classificatie.

Data: Worldbank

82 jaar vs. 65 jaar. Gigantisch. Maar misschien wel wat je zou verwachten van deze vergelijking? Kindersterfte, geweld, kwaliteit voedsel en gezondheidszorg, etc.

Of deze. Een verschil in levensverwachting van 27 (!) jaar.

Enig idee welke namen ik in bovenstaande heb weggelaten?

II.

Het artikel dat ik in de NYT las was een opinietstuk van David Leonhart. Het artikel visualiseert het verschil in levensverwachting. Niet tussen landen zoals ik hierboven deed, maar binnen een land, de US in dit geval. De meest striking chart is degene die de levensverwachting tussen armste en rijkste wijken in verschillende steden in de US laat zien.

Data: Schatting obv charts NY Times

“High-income people can often expect to live 10 to 20 years longer than lower-income people”. Washington D.C. spant de kroon, 27 jaar verschil. Schocking (of was ik naief en had ik dit ook moeten verwachten, zoals bij het verschil tussen NL en de Least Developed Countries?).

Zijn er ook dit soort levensverwachting statistieken voor NL (naar regio/stad/ wijk/opleidingsniveau/…)? [Update: iig wel voor opleidingsniveau]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *